Vliegtuigbom gevonden bij werken vlakbij Pottelberg in Kortrijk, Damiaanschool geëvacueerd

UPDATE omstreeks 13.15 uur - De vliegtuigbom werd veilig ontmanteld omstreeks 13 uur. Geëvacueerde buurtbewoners, leerlingen/personeel van de Damiaanschool en De Korf kunnen terug naar huis/school. Verkeer is opnieuw toegelaten. Stad Kortrijk bedankt alle hulpdiensten die meegewerkt hebben aan deze interventie.

Persbericht van 12.32 uur

Tijdens graafwerken in de Schorsmolenstraat is vanmorgen omstreeks 10.30 uur een oude vliegtuigbom aangetroffen. De aannemer verwittigde meteen de hulpdiensten die de straat afzette en een veiligheidsperimeter instelde. Ook DOVO was snel ter plaatse en kon de politie van in het begin mee adviseren.

Er werd vertrokken van een voorbereidende perimeter van 100 meter waarbinnen bewoners gevraagd werden om het huis even te verlaten. De evenementenhal Depart werd ter beschikking gesteld voor de evacuaties. Iedereen kon en kan daar nog steeds terecht in afwachting van het vrijgeven van de straten.

Intussen heeft DOVO de vliegtuigbom kunnen analyseren. De bom die gevonden werd is van Engelse makelij en weegt zo'n 226 kilo. Men heeft beslist om de ontsteker ter plaatse te ontmantelen. Om dat veilig te kunnen doen, is een uitbreiding van de evacuatieperimeter nodig tot 250 meter. Dat maakt dat zo'n 80 buurtbewoners en 220 leerlingen/personeel van de Damiaanschool worden geëvacueerd. Ook het nieuwbouwgedeelte van De Korf wordt ontruimd.

Samen met HVZ Fluvia, de Politiezone Vlas, de medische diensten en DOVO. Wie wil, kan dus tijdelijk terecht in Depart waar koffie en water voorzien is. De leerlingen en leerkrachten van de Damiaanschool hebben in overleg met de hulpdiensten beslist om de kinderen tijdelijk op te vangen in het ravottepark Pater Damiaan dat op een veilige afstand ligt buiten de perimeter.

De bewoners die aan de rand van dat gebied wonen, wordt aangeraden om tijdens de ontmanteling binnen te blijven en weg te blijven van de ramen.

DOVO voorziet dat de ontmanteling vlot kan verlopen: binnen 30-45 minuten. Inwoners zullen dus zeker vandaag nog naar huis kunnen.