Werkingsgebied

Demografisch

De politiezone Kortrijk-Kuurne-Lendelede strekt zich uit over 103,18 km┬▓ en telt 96.533 inwoners.

Geografisch

De meergemeentelijke politiezone Vlas is gelegen in het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen en bestaat uit de gemeenten Kortrijk, Kuurne en Lendelede.

De stad Kortrijk bestaat dan nog eens uit de deelgemeenten Kortrijk, Heule, Bissegem, Marke, Aalbeke, Rollegem, Bellegem en Kooigem.

De politiezone Vlas vormt het centrum van het bestuurlijk en gerechtelijk arrondissement Kortrijk. Alle politiezones van dit gerechtelijk arrondissement grenzen dan ook aan de politiezone Vlas.

De politiezone Vlas vorm ook de top van de denkbeeldige driehoek met Rijsel-Roubaix-Tourcoing en Doornik. Dit grensoverschrijdend gebied, de zogenaamde Frans-Belgische metropool, telt meer dan 1 miljoen inwoners.

Socio-economisch

De centrumfunctie van de politiezone laat zich voelen op tal van domeinen, die al dan niet rechtstreeks en in meer of mindere mate, de politiezorg beïnvloeden.

Publieke sector

Op het grondgebied van PZ VLAS bevindt zich het gerechtshof en een aantal belangrijke administraties en controlediensten.

Semi publieke sector

In de politiezone is een zeer grote schoolgemeenschap aanwezig. Naast de tientallen instellingen van basis- en secundair onderwijs bevinden zich in de stad ook 3 grote instellingen voor hoger onderwijs.

Er komen dubbel zoveel jongeren in Kortrijk naar school dan er effectief wonen.

Op het grondgebied is er ook de ziekenhuiscampus AZ Groeninge.

Particuliere sector

De stad Kortrijk profileert zich als inkoopstad met als grootste troef een groot winkelwandelgebied. Centraal in dit gebied bevindt zich het winkelcentrum, K in Kortrijk. Naast de vele handelszaken die er zich in bevinden, is er ook ruimte voorzien tot woongelegenheid. K in Kortrijk oefent een grote aantrekkingskracht uit die tot ver over de grenzen van de politiezone reikt.

Daarbij is er ook een groot shoppingcenter op de grens van Kortrijk en Kuurne, het Ring Shopping Kortrijk Noord, waar er tal van handelszaken gevestigd zijn.

Uitgaansbuurten in de politiezone situeren zich in Kortrijk in de Burg. Reynaertstraat, de stationsbuurt, de Vlasmarkt en op Hoog-Kortrijk. Ook Kuurne staat al jaren bekend om zijn boeiende uitgaansleven.

Kortrijk is tevens een belangrijke expo- en congresstad. De Xpo heeft een duidelijke voortrekkersrol.

Mobiliteit

Over de politiezone Kortrijk-Kuurne-Lendelede ligt een dicht wegennet van autosnelwegen (A14-E17, A17 en A19) en gewestwegen (N43, N50 en N8). Deze wegen zijn met elkaar verbonden via de (auto)ringweg R8 en de stadsring R36.

Dit betekent dat de stad vanuit alle richtingen vlot bereikbaar is, maar dit betekent dus ook dat men van gelijk welke plaats in de politiezone vlot in alle richtingen kan ontkomen.

De wegpolitie, onderdeel van de federale politie (DAH), heeft een verkeerspost in Kortrijk.

Voor het regionaalstedelijk gebied Kortrijk is het station NMBS van Kortrijk als hoofdstation structuurbepalend. Vanuit dit station zijn er veel directe spoorverbindingen met verschillende Vlaamse centrumsteden en er is ook een internationale spoorverbinding voor zowel personen- als goederenvervoer: Antwerpen-Gent-Kortrijk-Rijsel.

De spoorwegpolitie, onderdeel van de federale politie (DAC), heeft geen politiepost in het station NMBS in Kortrijk.