Politiezone VLAS start FLUO/HELM-campagne voor fietsende jeugd

Elke leerling uit het middelbaar die een helm en/of fluorescerende kledij draagt op weg met de fiets naar school in Kortrijk, Kuurne en Lendelede, maakt vanaf 7 november 2022 kans op een gloednieuwe fiets.

1. Verkeersveiligheidscampagne met mooie prijs werkt motiverend

Op maandag 7 november 2022 startte de FLUO/HELM-campagne van de politiezone VLAS. Deze nieuwe verkeersveiligheidscampagne, die vorig jaar voor de eerste keer gelanceerd werd, loopt tot eind december 2022. In die periode gaan zowel politiemensen als vrijwilligers van de PZ Vlas dagelijks aan de schoolpoorten staan van alle 22 middelbare scholen in Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Elke fietsende leerling die met een helm en/of fluo-uitrusting aankomt, krijgt van hen een tombolaticket. Er wordt 1 school per dag bezocht!

PZ VLAS: “Alle uitgedeelde tombolatickets (foto) gaan op het einde van de campagne in een pot. Daarna zal een onschuldige hand elke week de winnaar trekken die geheel toepasselijk een gloednieuwe fiets krijgt.”

 

2. Impact van fluo op zichtbaarheid in het verkeer

Dat fluohesje, is dat nu echt nodig? De politiezone VLAS wil laten zien dat het wél degelijk nodig is en net daarom staan zij aan de schoolpoorten. In deze periode is er meer kans op ongevallen met zwakke weggebruikers. Om veilig te kunnen blijven fietsen is het belangrijk om jezelf van kop tot teen en van stuur tot zadel zo zichtbaar mogelijk te maken. Naast het traditionele fluohesje zijn er ondertussen al heel wat trendy alternatieven voor de schoolgaande jeugd, die wel wat meer wil op het vlak van fluorescerende kledij en attributen.

Er zijn elk jaar wel acties rond het dragen van fluorescerende kledij op de fiets, maar de middelbare leerlingen zijn een belangrijke doelgroep die vaak gemist worden daarin. In de lagere school komen alle leerlingen mooi met fluo en/of helm en bovendien goed verlicht naar school.

gefietst, ook omdat de ouders en de leerkrachten er zich nog volop mee bezighouden. Vanaf het middelbaar begint fluo en vooral een helm al heel wat minder cool te lijken, maar dat is het totaal niet natuurlijk. In onze skatebowl en andere plaatsen waar de jeugd gaat skaten, skeeleren en bmx’en zie je wel heel wat coole helmen. Fluorescerende kledij en een helm moeten op de fiets ook een gewoonte worden, punt uit.
 

3. Combinatie fietsverlichting met fluo en helm

We zitten volop in de herfst/wintermaanden, waar het tijdens de ochtendspits nog pikdonker is. Een goed werkende fietsverlichting is op dat moment noodzakelijk. De politiezone Vlas merkt tijdens de vele fietslichtcontroles dat het overgrote deel van de fietsers perfect in orde is met de fietsverlichting. Daardoor valt het extra op wanneer een fietser zonder fietsverlichting voorbijrijdt.

Wanneer je dus een goed werkende fietsverlichting combineert met fluorescerende kledij of attributen, dan ben je extra en van ver zichtbaar!
 

4. Mooie samenwerking met fietshandelaar

Wat deze verkeersveiligheidscampagne extra weerklank geeft, is de samenwerking met fietshandelaar Vandewalle uit Lendelede. Zij zijn allen bereid om een gloednieuwe fiets te sponsoren. Politiezone VLAS is heel opgetogen over dit enthousiasme en de vlugge manier waarop de samenwerking met hen tot stand kwam.

 

5. Helm niet verplicht, wel aanrader want beschermt het hoofd bij een val

Het dragen van een fietshelm voorkomt geen ongevallen, maar bij een val of ongeval beschermt een helm natuurlijk wel het hoofd. Door de energie-absorberende schuimlaag in de helm wordt een eventuele impact op de hersenen gereduceerd, waardoor het risico op hoofd- en hersenletsels aanzienlijk vermindert bij een botsing of valpartij. Een helm verdeelt de klap over een grotere oppervlakte en voorkomt dat je hoofd in direct contact komt met de grond of een ander object.

Voor zowel ‘gewone’ fietsers als elektrische fietsers is een fietshelm niet verplicht, maar het is evident dat dit zeker aan te raden is. 
Ondertussen is ook de wintertijd ingegaan, wat betekent dat sportievelingen die willen gaan lopen na hun werk dit in het donker moeten doen. Het dragen van fluorescerende kledij is ook voor lopers en zelfs wandelaars een absolute aanrader.