Politie- en inspectiediensten controleren externe schoonmaakbedrijven in restaurantketens

Op maandagavond 29 augustus en maandagavond 19 september voerde ­de politiezone VLAS, samen met controleurs van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), controles uit op externe schoonmaakbedrijven die in restaurantketens komen poetsen.

De coördinatie en leiding van de operatie was in handen van de lokale recherche van de PZ Vlas, in samenwerking met de RSZ. In totaal namen telkens 2 politiemensen en 5 controleurs deel aan de actie.

Op maandag 29 augustus controleerden zij 3 Kortrijkse filialen van grote restaurantketens. Dit gebeurdena sluitingstijd (na 22.00 uur), wanneer de medewerkers van het schoonmaakbedrijf aan het poetsen waren in de keuken en in de verbruikszaal.

In de drie zaken waren in totaal 5 personen aan het werk, bij iedereen werd toen zwartwerk vastgesteld

Naar aanleiding van dit resultaat werd eergisteren, op maandagavond 19 september, een hercontrole uitgevoerd in dezelfde 3 filialen:

  • in 2 zaken waren in totaal 5 personen aan het poetsen, opnieuw werd bij 4 personen zwartwerk vastgesteld. 1 van deze personen verbleef bovendien illegaal in het land
  • in de derde zaak was niemand aanwezig
  • in Kortrijk werd eergisteren ook nog een pitazaak gecontroleerd. Daar was 1 werknemer aan het werk, waarbij 1 inbreuk op de deeltijdse arbeid werd vastgesteld. Deze zaak werd gecontroleerd omdat bij vroegere controles telkens opnieuw inbreuken werden vastgesteld, ook nu dus.

Niet enkel de poetsfirma’s worden geverbaliseerd voor de vastgestelde inbreuken, maar ook de resto’s waar de betrokken poetsfirma’s aan het werk waren.

“Dergelijke gezamenlijke controleacties door politie- en inspectiediensten bewijzen telkens opnieuw hun nut en slagkracht. Het overgrote deel van de schoonmaakbedrijven houdt zich wel strikt aan de regels. Het moet duidelijk zijn dat malafide praktijken zoals deze die we vaststelden absoluut niet kunnen en kordaat aangepakt worden. Zo’n acties zullen dan ook op periodieke basis blijven uitgevoerd worden.”