Schaatsen in Kortrijk? Voorlopig nergens toegelaten

Ondanks de aanhoudende vriestemperaturen is het de komende dagen niet toegestaan om in Kortrijk of deelgemeenten de schaatsen aan te binden op vrij toegankelijke vijvers, bufferbekkens of waterplassen.

Het koude winterweer houdt nog even aan. Bovendien voorspelt het KMI de rest van de week een mooie winterzon. Dit in combinatie met een afkoelingsweek in het middelbaar onderwijs en een nakende krokusvakantie doet velen dromen van schaats- en speelplezier op bevroren waterplassen. Toch blijft er een verbod. Na advies van de brandweer - die de dikte van het ijs controleert - blijkt de ijslaag nog niet dik genoeg. Officieel moet het ijs 12 tot 15 centimeter dik zijn om 'veilig' te zijn. De vrieskou zal waarschijnlijk net niet lang genoeg aanhouden om veilig schaatsen toe te staan. De brandweer blijft de dikte van het ijs wel opvolgen en geeft groen licht zodra het veilig kan.

De politiezone Vlas houdt de komende dagen een oogje in het zeil. Waaghalzen begeven zich letterlijk en figuurlijk op glad ijs. Ze riskeren niet alleen hun leven, maar ook een GAS-boete tot €350.
Ruth Vandenberghe, burgemeester