Politie controleert op inhaalverbod in fietsstraten van schoolomgevingen

Op maandag 13 en dinsdag 14 september 2021 voerde de politiezone VLAS gerichte verkeerscontroles uit in de fietsstraten in de omgeving van de scholen Kinderland en Don Bosco in Marke.

Bij het start van het nieuwe schooljaar benadrukten de stad Kortrijk, de gemeenten Kuurne en Lendelede en de PZ Vlas het belang van verkeersveiligheid in schoolomgevingen, omdat iedereen het recht heeft om veilig naar school te gaan.

 

Een belangrijk aspect binnen die verkeersveiligheid zijn de fietsstraten in schoolomgevingen. Nu het schooljaar een paar weken ver is, kreeg de PZ VLAS al heel wat meldingen dat autobestuurders het inhaalverbod in de fietsstraten negeren. Dit werd onder meer gestaafd door enkele filmpjes die we doorgestuurd kregen.

 

Vandaar dat onze verkeerspolitie zowel op maandag als dinsdag enkele gerichte controles uitvoerde in de fietsstraten in schoolomgevingen. Meer specifiek gebeurde dit in de drukke fietsstraat Sint-Anna, gelegen naast de scholen Kinderland en Don Bosco in Marke, samen goed voor 1.500 leerlingen. Ook de komende dagen kunnen er nog controles volgen.

Daarbij werden anonieme politiemensen ingezet. Bestuurders die fietsers inhaalden werden gesignaleerd en werden even verder tegengehouden door politiemotards in uniform. Er waren vandaag 3 overtreders (gisteren 8). Zij werden gewezen op hun overtreding (= negeren van het inhaalverbod) en kregen een boete van 58 euro.

Uiteraard is onze verkeerspolitie ook op post in de andere fietsstraten in Kortrijk, Kuurne in Lendelede. Maar door de specifieke meldingen over de inbreuken in de Sint-Annastraat in Marke,  kwam de gelegenheid om het inhaalverbod in de fietsstraat nog eens extra in de verf te zetten met extra controles. PZ Vlas heeft uiteraard niet de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te verbaliseren, maar wel te sensibiliseren. Niettemin is de preventieve fase nu wel over, want iedereen kent allang het principe van de fietsstraat en de fietszones: een auto mag de fietser niet inhalen.