Opgelet voor diefstal met list door neploodgieter

De politiezone Vlas waarschuwt n.a.v. van diefstal met list, waarbij een crimineel zich voordeed als neploodgieter en samen met zijn kompaan een bejaarde dame probeerde op te lichten en te bestelen. De daders slaagden echter niet helemaal in hun opzet.

De feiten gebeurden op zaterdag 4 september 2021, omstreeks 15.45 uur. Toen kreeg een bejaarde dame op haar appartement in de Sint-Janslaan in Kortrijk een valse loodgieter aan de deur, hij belde aan en zei tegen de dame dat er een waterlek was en dat haar onderbuur daardoor met wateroverlast zat.

Het slachtoffer liet de neploodgieter binnen, die meteen begon met nazicht van de wateraansluitingen in de keuken, badkamer en toilet. Telkens werd het slachtoffer gevraagd om hem te volgen. Op die manier kon een 2e verdachte (via de voordeur die op een kier bleef) ongezien de woning betreden en zo op zoek gaan naar kostbaarheden zoals geld, bankkaarten en juwelen.

Plots kreeg de ‘loodgieter’ telefoon, zogezegd van een collega die zei dat het probleem zou opgelost zijn. Hij vroeg nog het telefoonnummer van het slachtoffer en verliet de woning. Een halfuur later werd het slachtoffer opgebeld door een Frans nummer. Een man zei in het Frans dat hij bankier was bij BNP Paribas en dat hij het slachtoffer wilde verwittigen dat haar bankkaart gestolen was en er al 2400 euro afgehaald werd. Hij wilde onmiddellijk enkele gegevens van het slachtoffer om zo haar kaart te blokkeren.

Het slachtoffer deed nazicht in haar woning en zag effectief dat haar bankkaart weg was. Ze was echter alert en gaf geen verdere info aan de zogezegde Franse bankier. Ze brak het telefoongesprek af en liet vervolgens via Cardstop haar bankkaart meteen blokkeren.

Gelukkig was er nog geen geld van haar rekening verdwenen. Jammer genoeg kon de 2e dader, toen de dame afgeleid werd door de valse loodgieter, ook haar portefeuille met daarin 50 euro stelen.

Hou rekening met deze belangrijke tips:

  • als je niemand verwacht en er wordt gebeld, doe niet zomaar de voordeur open maar vraag eerst wie het is en wat de reden van zijn komst is
  • vertrouw je de zaak niet, hou dan zeker de voordeur gesloten
  • bel bij verdachte omstandigheden aan uw voordeur of bij uw buren steeds de politie via 1701, dan kan meteen een politieteam ter plaatse komen
  • je belt beter een keer te veel dan te weinig