Cannabisplantages opgerold in Kortrijk en Harelbeke

Op maandagochtend 28 juni 2021 viel de politie tegelijkertijd binnen op acht plaatsen verspreid over West-Vlaanderen in het kader van een gerechtelijk onderzoek in het drugsmilieu. Het gerechtelijk onderzoek wordt sinds maart van dit jaar gevoerd onder leiding van de onderzoeksrechter in Kortrijk. 

Bij de huiszoekingen werden twee plantages aangetroffen en ontmanteld; een eerste  in de Vierkeerstraat in Harelbeke en een tweede in de Stasegemsesteenweg in Kortrijk. In totaal ging het om 1900 planten verspreid over de twee locaties. Daarnaast werden op de diverse locaties ook nog eens 34 kilo cannabis, 30.500 euro en zeven voertuigen in beslag genomen.  Op één locatie werd een aantal verboden wapens gevonden, waaronder een geladen .22 pistool.

 

Zeven verdachten werden gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Van de zeven verdachten werden er uiteindelijk zes voorgeleid. Twee verdachten werden diezelfde dag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Kortrijk; 4 anderen werden dinsdag voorgeleid. Zij werden allen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Zij verschijnen op vrijdag as. voor de Raadkamer. Het gaat om de beide bewoners van de locaties waarop de plantages werden aangetroffen en om 4 andere personen die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij het verhandelen van de cannabis of op enige andere wijze bijstand te hebben geleverd.

 

De politiezone Gavers kon deze criminele organisatie in kaart brengen en coördineerde de actie.

Deze actie getuigde van een goede samenwerking binnen de geïntegreerde politie. Er werd samengewerkt met de lokale politiezones MIRA, MIDOW,VLAS en OOSTENDE enerzijds en met de steun, zoals het labo, CRU( Clandestien labo Response Unit) en de lucht- en hondensteun van de federale politie anderzijds. Ook de Civiele Bescherming leverde een bijdrage tot een vlot en veilig verloop van deze tussenkomst.