Aandachtsvestiging: opgelet voor valse ITSME-SMS

De politiezone Vlas stuurt een aandachtsvestiging uit n.a.v. enkele recente feiten waarbij internetcriminelen proberen toe te slaan via een valse ITSME-SMS en zo proberen hun slachtoffer financieel op te lichten.

Nieuw feit

Een inwoonster uit de Antoon Van Dycklaan uit Kortrijk kreeg op dinsdagnamiddag 24 augustus een SMS van een Belgisch GSM-nummer, zogezegd van ITSME, met de melding dat ze haar veiligheidsgegevens nog moest in orde brengen en vervolledigen.

Het slachtoffer klikte vervolgens verder op de link in het bericht en kwam terecht op een fake website van ITSME. Op die website moest ze haar bankinstelling aanklikken uit een lijst met banken. Ze ging daarop in en kwam daarna op een andere webpagina terecht waar ze de pincode ingaf van haar lopende rekening. Daarna was de zogezegde update afgelopen.

Op donderdag 26 augustus stelde het slachtoffer vast dat er verschillende grote bedragen naar de webwinkel BOL.COM overgeschreven werden en dit voor een totaal bedrag van 4.923 euro. Die dag kwam de dame aangifte doen bij de politiezone VLAS en liet ze via haar bankinstelling haar kaart blokkeren.

Preventietips tegen valse sms berichten - phishing

  • als je een dergelijke sms met daarin een link krijgt, wees altijd op je hoede
  • klik zeker niet op de link in de sms
  • ITSME vraagt je nooit via mail of sms om je account te heractiveren en stuurt ook geen berichten rond voor een update