Aandachtsvestiging: opgelet voor diefstal uit voertuigen

De politiezone Vlas vestigt de aandacht op een reeks diefstallen uit voertuigen in het centrum van Kortrijk en geeft enkele belangrijke preventietips mee.

In de periode tussen 23 april en 5 mei 2021 werd in een 10-tal auto’s ingebroken en werden daarna de meest kostbare spullen gestolen.

De (mannelijke) dader ging telkens op dezelfde manier te werk:

  • eerst wordt langs geparkeerde auto’s gewandeld om te kijken of er kostbare spullen zichtbaar liggen
  • daarna wordt aan de deurklink van de auto getrokken om te kijken of het voertuig eventueel niet gesloten is, dat is het zogenaamde ‘klinkentrekken’
  • indien het voertuig gesloten is maar de dader ziet zijn buit daar gewoon liggen, dan forceert hij het autoslot of verbrijzelt hij een autoruit om zo zijn slag te slaan

 


Meest recente feiten

- Op maandag 3 mei, omstreeks 16.50 uur, werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond in de Spoorweglaan in Kortrijk. De dader verbrijzelde een achterzijruit. Hij ging aan de haal met een handtas met inhoud. Het slachtoffer merkte dat haar bankkaart al gebruikt was om een kleine som geld mee af te halen. De bankkaarten werden geblokkeerd.

- Op woensdag 5 mei, omstreeks 15.30 uur, werd ingebroken in een auto die opnieuw geparkeerd stond in de Spoorweglaan. De dader forceerde het slot van de auto en ging aan de haal met enkele muntstukken. Via camerabeelden zag de politie rond hetzelfde tijdstip een verdachte ook aan de klink van een andere, weliswaar gesloten auto trekken.

- Op woensdag 5 mei, omstreeks 16.45 uur, werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond in Aalbeeksesteenweg in Kortrijk. De dader verbrijzelde een achterzijruit maar moest zijn poging staken toen hij opgeschrikt werd toen een buur zag wat er gaande was. De dader sloeg te voet op de vlucht. Zijn gezicht was moeilijk zichtbaar want hij droeg een hoodie met de kap ervan over zijn hoofd getrokken.
 

De politiezone Vlas is, ook op basis van camerabeelden, bezig met het onderzoek naar de dader en vraagt aan passanten om meteen te bellen naar 1701 bij het zien van verdachte gedragingen bij geparkeerde voertuigen.


Preventietips:

  • de gelegenheid maakt vaak de dief. Geef potentiële dieven dus geen kans en sluit uw voertuig altijd goed af, ook al ben je maar even weg
  • leg nooit waardevolle spullen in het zicht of beter nog, neem ze indien mogelijk steeds mee
  • indien je ’s avonds en ‘s nachts langs de openbare weg parkeert, zoek dan een goed verlichte plaats met voldoende sociale controle
  • het inschrijvingsbewijs van een auto (die aangekocht werd na 1 september 2013) bestaat uit 2 delen, waarvan het deel met ‘het huisje’ erop in de woning moet bewaard worden (dus los van het andere deel in het voertuig)
  • als je op een locatie parkeert die je niet kent of je voertuig voor langere tijd achterlaat, kan je er steeds voor opteren om je boorddocumenten mee te nemen.