Verkeersmarkt voor laatstejaars op Nelson Mandelaplein

Op vraag van de secundaire scholen uit Kortrijk, Kuurne en Lendelede organiseren de stad Kortrijk en de lokale politiezone VLAS op donderdag 9 mei een verkeersmarkt op het Nelson Mandelaplein, in het jeugdcentrum Tranzit en in de inkomhal van evenementenhal Depart.

Het evenement richt zich naar alle leerlingen uit het zesde middelbaar in Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Zij wagen zich aan enkele doe-activiteiten en staan zo stil bij de verschillende aspecten van verkeersveiligheid.

Onderstaande organisaties hebben een stand op deze verkeersmarkt:

1. Infrabel: "The Floor", is een vibrerend podium met virtuele realiteitsbeleving. Via een vibrerend podium kunnen jongeren een levensechte VR-ervaring rond spoorlopen beleven. Vorig jaar was er een toename van het aantal spoorlopers en ongevallen aan overwegen en vielen hierbij 16 doden. Tot 35 mensen kunnen tegelijk plaatsnemen op het vibrerend podium (35m²) van The Floor. Elke deelnemer ziet een 360° film vanuit het oogpunt van iemand die de verkeersregels langs het spoor niet naleeft. Je wordt als het ware volledig ondergedompeld in een levensechte virtuele ervaring dankzij de VR-bril, het geluid (via een headset) en de trillingen van het podium.

2. D.U.S. (Drive Up Safety): WOEZIE (richt zicht op de gevolgen van gebruik van alcohol in het verkeer) en FOCUS (richt zich op GSM-gebruik in het verkeer), gedurende een half uur worden jongeren geïnformeerd/geconfronteerd over/met de gevolgen van gebruik van alcohol en GSM achter het stuur.

3. VZW Verkeersveilig West-Vlaanderen: tuimelwagen. Jongeren ondervinden wat het is om over de kop te gaan in een wagen. 

4. Politiezone Tielt: crashtest. Jongeren ondervinden wat het is om te crashen tegen een bepaalde snelheid tegen een vast voorwerp.

5. De Kortrijkse Rijschool: vrachtwagen (i.k.v. gevaren tonen dode hoek) en autoparcours (jongeren kunnen een proefrit maken).

6. Rode Kruis: basiskennis meegeven rond reanimeren.

7. Stedelijk preventieteam: promillebrillen, jongeren ondervinden wat het is om onder invloed een wandelparcours af te leggen.

8. Politiezone VLAS: infostand rond alcohol en drugtesten in het verkeer.  

9. Brandweerzone FLUVIA: infostand rond brandpreventie en DEMO verkeersongeval met geknelde (demonstratie om 11.30 en 15.30 uur).

De verkeersmarkt vindt plaats op donderdag 9 mei van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur op het Nelson Mandelaplein voor de leerlingen uit het 6e middelbaar uit Kortrijk, Kuurne en Lendelede.