Aandachtsvestiging: opgepast voor nepcontroleurs aan de (appartements)deur

De Politiezone VLAS vestigt de aandacht op 2 recente feiten van diefstal met list, waarbij 2 nepcontroleurs probeerden toe te slaan bij 2 bejaarde dames uit Kortrijk.

De feiten speelden zich af op woensdagvoormiddag 6 februari , tussen 11.00 uur en 11.30 uur, in een appartementsgebouw in de Rijselsestraat en in de Jean-Baptist De Jonghestraat in Kortrijk.

Feit 1 - Rijselsestraat

Twee mannen bellen aan in de centrale hal van het flatgebouw bij de bejaarde dame. Ze laat beide mannen binnen via de algemene toegangsdeur. Eén van de mannen gaat naar boven tot in het  appartement van de vrouw. De man komt naar eigen zeggen een waterlek herstellen. Hij controleert daarbij de badkamer, de wasplaats en de keuken en vraagt of ze daar alleen woont, of ze kinderen heeft, of ze veel bezoek krijgt …

De dame is echter argwanig. Wanneer de man vertrokken is, neemt ze contact op met de syndicus. Die heeft geen weet van een waterlek en raadt haar aan om de politie in te lichten.

De dieven slaagden hier niet in hun opzet.


Feit 2 – Jean-Baptist De Jonghestraat

Een man belt aan in de inkomhal van het appartement en zegt aan de bejaarde bewoonster dat hij van de syndic is en dat ze komen nazicht doen van het water.

De dame laat de man binnen en gaat voortdurend mee met hem mee wanneer hij de kranen in alle kamers controleert. Plots merkt de dame een tweede man op aan de voordeur, die geeft een teken aan de eerste man, waarop beiden meteen de plaats verlaten.

De dame vindt dit verdacht en neemt contact op met de syndicus om navraag te doen. Ze krijgt te horen van de syndicus dat hij hiervan niet op de hoogte is.

Hier slaagden de dieven er in 2 bankkaarten te stelen uit de portefeuille van de dame, die wel heel alert reageerde door meteen de kaarten te laten blokkeren. Meteen daarna werd ook de politiezone Vlas gealarmeerd.

 

Persoonsbeschrijving

  • 1ste verdachte: Man, 1m70, kort donker haar. Hij droeg een fel oranje overal. Op zijn werkkledij stond geen logo van een bedrijf. Hij spreekt Nederlands maar is van vreemde origine.
  • 2de verdachte: kwam minder goed in beeld, ook een man en iets groter dan de 1ste verdachte.


Tips:


“Wees steeds alert wanneer iemand aan de deur belt. Indien je niemand verwacht, vraag vooraleer je opendoet waarvoor de persoon aanbelt. Indien je dan de zaak niet vertrouwt, kan je gewoon beslissen om niet open te doen.
Elke controleur die aanbelt, moet zich steeds kunnen legitimeren met een officiële badge en in Vlaanderen moet hij of zij je steeds kunnen aanspreken in het Nederlands.
Iedereen die verdachte handelingen, personen of voertuigen ziet, kan dit steeds onmiddellijk melden aan de politie via het nummer 101. Je belt beter een keer te veel dan te weinig.”

Wie getuige was van deze feiten of meer info daarover heeft, kan dit steeds melden via
056 29 22 29 of via pz.vlas@police.belgium.eu.