25 jaar geleden - Schietpartij en gijzeling in Kortrijk

Op 29 maart 1996, vandaag 25 jaar geleden, was er een ware veldslag op de E17, door de Kortrijkse Politie en Rijkswacht tegen 2 uit Frankrijk gevluchte islamitische terroristen.

Een van die terroristen, een Noord-Fransman werd ter plekke doodgeschoten. Een andere verschanste zich gewapend in een nabijgelegen villa en gijzelde er de bewoners. Uiteindelijk kon hij ontzet worden door de speciale eenheden.

Bij heel veel collega's, er zijn er al heel wat in pensioen, staat deze datum in het geheugen gegrift. Zij stonden letterlijk 'in the line of fire' met gevaar voor eigen leven, zorgden voor belangrijke ondersteuning in de buurt of stuurden mee aan vanuit de dispatching. In het heetst van de strijd vormden alle collega's een hecht blok. In deze bange uren stonden ze voor elkaar en voor alle omwonenden en bestuurders op de E17.

Deze feiten hadden een grote impact op gans het korps en zullen nooit vergeten worden door de betrokken collega's. Het korps wil op deze datum nog eens alle collega's bedanken voor hun gedreven en professionele inzet in deze erge crisissituatie.

Op WTV-Focus werd er enkele jaren geleden nog een retro-reportage over gemaakt.