Politie PZ-Vlas

Hoe een aanhangwagen correct gebruiken

Geremde en ongeremde aanhangwagens

Ga je met een aanhangwagen de weg op, dan dien je je te houden aan een aantal specifieke verkeersregels.

Ongeremde aanhangwagens zijn aanhangwagens die niet voorzien zijn van een rem. Dit wil zeggen dat de aanhangwagen niet zelf mee remt wanneer het trekkend voertuig remt. Het trekkend voertuig moet dus remmen voor het voertuig en de aanhangwagen. Een ongeremde aanhangwagen heeft een MTM van max. 750 kg.

Een geremde aanhangwagen is voorzien van een eigen remsysteem, waardoor de MTM doorgaans hoger is dan 750 kg.

Niet alle personenwagens mogen elke aanhangwagen trekken.

De algemene regel voor het trekken van een ongeremde aanhangwagen is dat de MTM van de aanhangwagen niet hoger mag zijn dan de helft van de tarra van het trekkend voertuig (rijklaar voertuig zonder lading of inzittenden, terug te vinden op het gelijkvormigheidsattest) + 75 kg.

De maximale toegelaten sleepbare massa mag niet meer bedragen dan 75 % van de maximale toegelaten massa van het trekkend voertuig wanneer deze aanhangwagen voorzien is met een remsysteem van het oplooptype.

Is het trekkend voertuig uitgerust met vierwielaandrijving en een onderstel, los van het koetswerk, dan mag de maximale toegelaten sleepbare massa niet meer bedragen dan de maximale toegelaten sleepbare massa van het trekkend voertuig vermenigvuldigd met 1,2.

Wanneer u een trekhaak aan uw voertuig hebt, dient deze gekeurd te worden, op het keuringsbewijs vind je dan ook terug wat het maximum gewicht is dat je ermee mag slepen. Is je wagen nog geen 4 jaar oud, en betreft het een MTM van max. 750 kg, dan blijft je eerste trekhaakkeuring geldig tot het moment waarop je wagen 4 jaar oud is en dus voor het eerst gekeurd moet worden. Betreft het een MTM van meer dan 750 kg, dan moet je je trekhaak jaarlijks opnieuw laten keuren.

Iedere aanhangwagen dient ook voorzien te zijn van een identificatieplaatje waarop het chassisnummer, merk of naam van de aanhangwagen en de MTM vermeld staan.

Inschrijving, keuring, verzekering

Ongeremde aanhangwagens moeten niet worden ingeschreven en zijn vrijgesteld van keuring.

Deze aanhangwagens dienen een reproductie van de nummerplaat van het trekkend voertuig te dragen.

Aanhangwagens met een MTM van 500 kg moeten niet verzekerd zijn. Is de MTM van je aanhangwagen meer dan 500 kg, dan dient deze wel verzekerd te zijn. De meeste verzekeringen verzekeren een aanhangwagen tot 750 kg gratis mee met je voertuig, dit wordt op je verzekeringsdocument vermeld met de code F.

Aanhangwagens met een MTM hoger dan 750kg dienen wel ingeschreven, apart verzekerd en gekeurd te worden.

Welk rijbewijs?

Met je rijbewijs B mag je een aanhangwagen tot 750 kg trekken. Ook voor het trekken van een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg is je rijbewijs B voldoende op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 3500 kg bedraagt.

Bedraagt de MTM van het samenstel meer dan 3500 kg en minder dan 4250 kg, is de code 96 vereist op het rijbewijs.

Rijbewijs B+E is vereist voor het rijden met een voertuig van de categorie B met een aanhangwagen met een MTM van max. 3500 kg. Voor wie zijn rijbewijs B+E behaalde voor 1/05/13 geldt er geen beperking op de MTM van de aanhangwagen.

Verplichte spatborden, lichten en reflectoren

 • Spatborden: dient voorzien te zijn van spatborden die zodanig gebouwd of ingericht zijn dat achterwaarts en zijwaarts opspattend water wordt beperkt. De banden mogen niet buiten de spatborden uit steken.
 • Standlicht: voor aanhangwagens breder dan 1.60 meter, anders mag witte reflector zolang de afstand van de zijkant van de reflector tot de zijkant van de aanhangwagen niet meer is dan 15 cm.
 • Achterlichten
 • Stoplichten
 • Nummerplaatverlichting
 • Achtermistlicht
 • Achterreflector: verplicht een driehoek met punt omhoog, de zijde van de driehoek is tussen de 15 en 20 cm.
 • Omtreklichten: voor aanhangwagens breder dan 2.5 meter.
 • Zijreflectoren: voor aanhangwagens langer dan 3 meter dissel inbegrepen (minimum 1 aan elke zijkant).
 • Richtingsaanwijzers: moet voorzien zijn van twee richtingsaanwijzers (de afstand tussenin is minimum 60 cm).
 • Wanneer een auto een aanhangwagen of een oplegger trekt, moet deze verplicht zijdelingse knipperlichten hebben.

Tips om veilig een aanhangwagen te gebruiken:

 •  Correcte kogeldruk en verdeling lading
  Zorg ervoor dat de kogeldruk niet te hoog en niet te laag is, de ideale kogeldruk is 50 kg. De verdeling van je lading heeft een belangrijke invloed op de kogeldruk: plaats je de lading te veel naar voor dan is de kogeldruk te hoog, daardoor wordt de voorkant van het voertuig omhoog getild wat leidt tot een verminderd stuurvermogen. Plaats je de lading te veel naar achter, dan is de kogeldruk te laag, hierdoor wordt de achterkant van het voertuig omhoog getild waardoor je minder grip hebt op de weg.
 • Als je je aanhangwagen aan een trekkend voertuig koppelt, dien je ervoor te zorgen dat deze ook verbonden blijft door middel van een hulpkoppeling of breekkabel, wanneer de koppeling los laat.
 • Maak je lading goed vast bijvoorbeeld met spanriemen of, wanneer dit niet lukt, met behulp van een net of een zeil.
 • Rijd zeker niet te snel en houd je aan het max. laadvermogen.
 • Zorg voor de juiste bandenspanning en controleer regelmatig de profieldiepte van je banden. Een te lage bandenspanning heeft verschillende gevolgen: meer slingeren, meer slijtage van de banden, meer kans op een klapband, minder grip op de weg, lastiger sturen, meer verbruik.