Politie PZ-Vlas

Nieuws

17-09-2020

Opgelet voor Wangirifraude die voor hoge telefoonrekening zorgt

Wangirifraude of wangiri is een vorm van fraude of telefonische oplichting waarbij er geprobeerd wordt om mensen terug te laten bellen naar dure betaalnummers. Het woord wangiri is Japans voor één keer overgaan en stoppen. Wangirifraude bestaat al langere tijd en komt af en toe voor.

Recente feiten: aangifte van abnormaal hoge GSM-rekening. 

Slachtoffer ontvangt eind augustus een sms met de vraag contact op te nemen met 101 en met het nummer 32499779135.  Tijdens de contactname met 101 krijgt het slachtoffer de reactie dat men bij de noodcentrale geen weet heeft van de vraag tot contactname. Hierna belt het slachtoffer naar het nummer 32499779135. Aan de andere kant van de lijn wordt opgenomen maar vindt geen gesprek plaats.

Een tijdje later merkt het slachtoffer op de maandelijkse gsm-factuur dat er een abnormaal hoog bedrag moet betaald worden, meer dan 200 euro extra in vergelijking met vorige facturen.

Let dus heel goed op wanneer je een sms krijgt waarin gevraagd wordt om terug te bellen naar 101 en een ander (meestal buitenlands) gsm-nummer. Nooit op ingaan is de boodschap!