Politie PZ-Vlas

Nieuws

06-10-2020

Opgepast voor oplichting via sms of whatsapp door fake zoon of dochter

Momenteel doet een poging tot oplichting de ronde waarbij sms of whatsapp gebruikers gecontacteerd worden door hun zogezegde zoon of dochter die een nieuw nummer heeft en vraagt om geld over te schrijven. Achter het bericht zitten internetcriminelen.

 

Feit van eind september

Het slachtoffer, een 63-jarige vrouw uit Kortrijk, kreeg eind september 2020 zo’n whatsapp bericht, zogezegd van haar dochter maar via een nieuw gsm-nummer. De ‘dochter’ liet in het bericht weten dat haar smartphone in de wasmachine was terecht gekomen en dat ze een nieuw nummer had. Daardoor kon ze tijdelijk haar zichtrekening niet aanzuiveren omdat haar bank app nog niet geïnstalleerd was.

Ze vroeg daarom aan het slachtoffer om geld over te schrijven. Het slachtoffer schreef in twee verrichtingen in totaal meer dan 1.000 euro over.

Enkele uren later belde haar echte dochter op, die duidelijk maakte dat zij geen geld had gevraagd aan haar moeder.

Met deze onwaarschijnlijke modus werden toch al een vijftal slachtoffers gemaakt tijdens de maand september en dit in Kortrijk alleen, over het ganse land zal dit dus een veelvoud zijn. 

TIP: bel altijd eerst zelf uw zoon/dochter op via zijn/haar gekend gsm-nummer vooraleer zomaar een overschrijving uit te voeren.