Pas op voor diefstal uit bestelwagens

Hou met je camionette geen opendeurdag.

Inbraak- en diefstalpreventie werkt. Ook deze maatregelen en tips kunnen helpen om diefstal van je camionette, materiaal of machines te voorkomen. Lichte bestelwagens of camionettes van zelfstandige ondernemers vormen hierbij een favoriet doelwit. Zet je materiaal en machines niet in de etalage en vooral, sensibiliseer jouw personeel.

Personeel bewust maken

  • Wek bij uw medewerkers een risicobewustzijn op voor mogelijke verliezen ten gevolge van diefstal. Wat is de kostprijs van de machines, de materialen … kortom een geladen camionette is hoeveel waard.
  • Maak medewerkers (mede)verantwoordelijk voor het beheer van de goederen en het afsluiten van de werf. Informeer hen, sensibiliseer hen! Geef hen verantwoordelijkheid. Op een bouwwerf is iedereen evenveel verantwoordelijk.
  • Leg intern beveiligingsmaatregelen vast in de vorm van instructies en afspraken. Spreek deze afspraken duidelijk door met uw medewerkers. Alles moet immers werkbaar blijven. Spreek ook af wat te doen bij diefstal, hoe klein ook.
  • Zorg voor een goed sleutelbeheer (ook dit is van essentieel belang!). Stel bijvoorbeeld een verantwoordelijke aan voor het beheer van de sleutels die in omloop zijn op de bouwwerf. Deze verantwoordelijke geeft de sleutels aan de bevoegde personen en hij neemt ze nadien weer terug.

Maatregelen om onze camionette beter te beschermen.

  • Parkeer je camionette thuis bij voorkeur in de garage of op een andere veilige plaats. Moet je toch op de oprit parkeren? Plaats je camionette dan met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen de (garage)poort of een muur.
  • Sluit je camionette altijd zorgvuldig af, zowel thuis als op de werf. Op de werf parkeer je best met de laaddeuren in de richting van de werf. Laat de laaddeuren nooit openstaan, ook al moet je voortdurend laden of lossen. Laat kostbare werktuigen en machines niet (zichtbaar) in je camionette liggen.
  • Plaats eventueel extra sloten op de schuifdeur en indien mogelijk barricadeer de achterdeuren door een slot te plaatsen op de trekhaak.
  • Plaats jouw camionette steeds op een goed verlichte plaats en activeer ook het stuurslot.

Maatregelen voor diefstalpreventie van je materiaal en machines

  • Merk ze. Breng een specifiek kenteken of persoonlijk kenmerk aan, liefst met onuitwisbare inkt of verf. Het maakt je materiaal uniek en ook voor potentiële dieven veel minder interessant, want moeilijk om door te verkopen. Eens teruggevonden, kan gemerkt materiaal ook sneller worden terugbezorgd.
  • Registreer ze. Noteer altijd het serienummer en alle specifieke kenmerken van je materiaal en machines. Neem foto’s, noteer merk en type en hou zo een inventaris bij. Dit is de beste manier om, bij diefstal, correct en volledig aangifte te doen bij de lokale politie. Zij kunnen op hun beurt hiermee ook gerichter onderzoek voeren.

Wist je dat?

Weet dat talrijke beveiligingsmaatregelen fiscaal aftrekbaar zijn. Spreek erover met jouw boekhouder!