De politieraad en het politiecollege zijn organen die naar aanleiding van de politiehervorming in het leven zijn geroepen.
In meergemeentenzones worden de bevoegdheden van de gemeenteraad inzake de organisatie en het beheer van het lokaal politiekorps uitgeoefend door de politieraad.
Wie zetelt in de politieraad? Waar komen de leden vandaan?
Het aantal leden van de politieraad wordt bepaald op basis van het totale bevolkingsaantal van de drie gemeenten die behoren tot de zone.
Onze zone telt tussen de 80.001 en de 100.000 inwoners (96.533 inwoners). Bijgevolg (art. 12 WGP) zetelen er in de politieraad van de zone VLAS 21 leden.
Al deze leden zijn gemeenteraadsleden van de drie respectievelijke gemeenten.
De politieraadsleden werden verkozen de derde maandag na de installatie van de nieuwe gemeenteraden.
De leden zijn proportioneel verdeeld: er zijn 17 politieraadsleden uit Kortrijk, 3 uit Kuurne en 1 uit Lendelede.
De specifieke verdeling van de politieke fracties in Kortrijk, Kuurne en Lendelede, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, staat hieronder.
Kortrijk
Team Burgemeester



Veronique DECALUWE
Theodoor Sevenslaan 82/12
8500 Kortrijk
0496 40 60 27



CD&V



Vooruit



Vlaams Belang


Groen

N-VA


Kuurne
CD&V

N-VA

Lendelede
CD&V

De burgemeesters van de drie gemeenten zijn van rechtswege lid van de politieraad. Ze zijn niet inbegrepen in de 21 leden:
- Lendelede: burgemeester Carine Dewaele (CD&V)
- Kuurne: burgemeester Francis Benoit (CD&V)
- Kortrijk: burgemeester Ruth Vandenberghe (Team burgemeester)
De korpschef woont de vergaderingen van de politieraad bij.
Dirk Staessens is aangesteld als secretaris van de politieraad. Hij is verantwoordelijk voor het opstellen van de notulen.
De vergaderingen
In principe zijn er jaarlijks 8 zittingen van de politieraad. De zittingen vinden telkens plaats de 4de maandag van de maand in de gemeenteraadszaal in Kortrijk om 19.00u.
De vergaderingen zijn openbaar, met uitzondering van de besloten zitting. Iedereen is welkom.
De agenda
De agenda van de politieraad wordt vastgelegd in het politiecollege.
In het commissariaat in Kortrijk, de lokale politieposten in Kuurne en Lendelede en in alle gemeentehuizen van de zone wordt deze agenda 7 vrije dagen op voorhand uitgehangen. Op de zitting zelf wordt de agenda overhandigd aan het publiek.
De agenda, samen met de memorie van toelichting, is hier terug te vinden.
De politieraadsleden en de korpschef ontvangen 7 vrije dagen op voorhand volgende documenten naar aanleiding van een zitting:
- de agenda van de zitting van de eerstvolgende politieraad
- een memorie van toelichting d.w.z. een voorstel van beslissing van elk agendapunt
- documenten ter verduidelijking van de diverse agendapunten
- het verslag van de vorige zitting
De verslagen
Het verslag van de politieraad wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Het wordt telkens ter goedkeuring voorgelegd op de eerstvolgende zitting van de politieraad. Het goedgekeurd verslag kan telkens hier geraadpleegd worden.
Een beknopte lijst met de aangelegenheden die besproken werden in de zitting van de politieraad wordt gedurende 10 dagen uitgehangen in de gemeentehuizen van de zone.
De bevoegdheden en te bespreken punten
De politieraad heeft dezelfde bevoegdheden als de gemeenteraad in een ééngemeentezone t.o.v. de organisatie en het beheer van het lokaal politiekorps. Dit behelst vooral de vaststelling van de begroting en rekeningen, belangrijke investeringsdossiers en de aanwerving, bevordering en ontslag van de personeelsleden.
De raad heeft ook de bevoegdheid om de burgemeesters te interpelleren over de manier waarop zij hun bevoegdheden uitoefenen.
De praktische organisatie van de raadszittingen werd vastgelegd in een huishoudelijk reglement.
De politieraad is niet bevoegd voor het uitvaardigen van politieverordeningen. Dit blijft een bevoegdheid van de respectievelijke gemeenteraden.